Pages

Friday, September 21, 2012

Kegembiraan mereka pengubat lara

saya sayangkan awak semua...semoga Allah permudahkan segala urusan kalian di dunia dan akhirat...doa saya sentiasa mengiringi perjalanan anda semua...terima kasih atas kasih sayang yang anda berikan kepada saya....~full of LOVE~





















Thursday, August 23, 2012

Bingkisan Hati

assalamualaikummm....agak lama tidak menjengah blog sendiri...rasanye dh bersawang-sawang ditinggalkan...sepanjang menjalani praktikal, memang setiap hari terdetik untuk menulis di blog tentang hari-hari yang aku lalui sebagai pendidik...Ya Allah...inilah nikmatnye sebagai pendidik...
hari ini, aku bersendiri di rumah...cuba menjengah hati yang tidak tenteram...kehidupan yang tidak ku rasai sebagai kehidupan sejak akhir2 ini...jiwa semakin rapuh untuk menabur airmata di sejadah...iman yang semakin goyah dek perkara yang semakin berulang dan menggugat hati beristiqamah...satu-persatu peristiwa dileraikan...
aku semakin tidak mengerti akan perubahan yang aku lalui ini...pertama kali aku merasakan saat yang terlalu menyedihkan sehingga tak mampu ku alirkan airmata aku lagi..keperitan dan kesakitan orang lain yang aku lihat, apetah lagi darah yang mengalir di tubuh ini adalah dari darahnya juga...perkara yang tidak pernah aku lakukan, aku lakukan...hanya renungan ini menceritakan segala-galanya...
jiwa semakin meronta, entah dimana ku mahu ubatkan..apa yang aku pasti, apa yang aku alami ini segalanya dari Allah...mungkin ini petunujukNya..walaupun sakit, aku harus hadapi, satu-persatu dileraikan dalam lembaran kehidupan aku..
ketakutan, risau, mula menyelubungi diri...kadang-kadang aku berbicara sendiri, apa semua ini?..apa lagi yang akan aku hadapi..

Ya Allah, aku mengerti, perjalanan hidup ini terlalu panjang...dan aku xtahu apa yang direncanakan di hadapan..aku melangkah setiap detik masa, namun aku tidak tahu nasib dan takdir langkahku...setiap detik aku mengharapkan aku diberi kekuatan, ketenangan dan hatiku tidak melupakanMu..mengharapkan cahaya yang membawaku ke jalan yang betul....


Ya Allah, tenangkan hatiku, bawalah aku ke jalanMu...





Tuesday, May 15, 2012

SeLaMaT HaRi GuRu!!....

SELAMAT HARI GURU buat semua guru2 di dunia...xkiralah guru di sekolah ke,..di umah ke a.k.a mak ayah...di surau, masjid..mana2 jela...selamat hari guru...tahniah kerana telah mendidik ramai insan menjadi manusia...kalau tak percaya hayatilah kata2 Usman Awang dalam puisinya...


Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa,
Jika hari ini seorang Raja menaiki tahta,
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara,
Jika hari ini seorang ulama yang mulia,
Jika hari ini seorang peguam menang bicara,
Jika hari ini seorang penulis terkemuka,
Jika hari ini sesiapa sahaja menjadi dewasa,
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Yang lembut sabarnya mengajar tulis-baca..

begitulah tingginya martabat seorang guru...hmmm...bila teringat pasal hari guru ni, adalah beberapa peristiwa yang berlaku masa menyambut hari guru...cam biasa, kalau hari guru ada jelah persembahan yang kena buat,..seingat aku selalu la jugak join persembahan...pentomen, nasyid n yang paling xleh lupa kena buat persembahan taekwando...adoyai..ape motif pn aku xtau...tu pengelaman masa aku blajap kt Semekap...hahahaaa...memang lawak...aku yg sebesar ni kena bt sparing kt depan...
lpas tu aku pindah ke Terengganu...sambung blajar kt Smas...adalah aku rapat ngn sorang cikgu ni...dia ajar matematik...cikgu Normah Ali...dia sgt2 baik...bayangkanlah drpd aku fail mula2 masuk skolah tu sampailah aku dapat A untuk subjek matematik...cmne dia buat...hehehheee...nnti aku citer sal dia...td sempat la chatting ngn dia kejap...saje tanya khabar dia n ucap slmt hari guru...tiba2 berbual lak sal kenangan sambut hari guru dulu...teringat lg time main game boling buah kelapa...aku tanya kat cikgu Normah..."cikgu, kompem tak leh jatuhkan botol air tu?...cikgu senyum je..."ntahla, rasa cm xkena je"..2 3 kali cikgu lempar langsung xkena...hahahhaaaa....aku pn ckp kt cikgu.."cikgu..anggap je botol2 air tu semua budak yg cikgu nak marah skali, yg xdengar kata, yg xbuat keje skolah...kompem kena"...habis semua gelak kt aku sb ckp gitu...n bila cikgu Normah lempar lagi, banyak pulak botol yg jatuh...hahahahaa...kan betul aku ckp...habis cikgu pakat tiru, siap bgtau  lagi nama budak yg dia nk marah tu...
kt smkti lak...buat persembahan cm biasa, tambahan aku dh jd pengawas...so lbh bnyk handle majlis drpd join game...xde ape yg menarik...cm biasa je...cuma masa majlis penyampaian hadiah...bt ala2 ABPBH plak...ada pencalonan guru paling hensem, guru paling cantik, guru paling garang, guru paling penyayang n bnyk lagi la...yg xleh lupanya cikgu aku yg paling garang dpt award guru paling penyayang...memang lucu...
`hmmm...apepn kisah yg berlaku pd hari guru...aku lak rasa xsabar nk jd guru...insyaallah....terima kasih buat semua guru2 yg pernah didik ain...di tapak kaki cikgu ain mnta halal n redha cikgu2 sekalian...terutamanya cikgu SeriBanun yg mengajar ain di Tadika KEMAS Seriab Perlis...cikgu2 SK Seri Perlis, SK Oran, SMKAP, SMAS, SMKTI..n pensyarah2 di UPSI....JASAMU DIKENANG...(^_^)V





Thursday, January 12, 2012

Ahh...Sudoh!!

salam semua...haaaa...jawab2...
tiba-tiba je malam ni rasa nak tulis something kt blog...tentang seseorang...
tanpa aku sedar...selama aku ada blog ni aku xda cakap pun sal dia...padahal dia banyak memberi erti dalam hidup aku...walaupun dia dan aku dah jauh..tapi kalau ada ruang memang aku tak lepaskan peluang untuk berjumpa ngan dia...
nak sangat tulis pasal dia..Ahh sudoh dohla!!....
tapi esok ada paper!!....waaaaa...
kawan-kawan, esok ain tulis sal dia...kena study dulu malam ni...tapi honestly memang xtau nak study apa...cacamarba la esok...
Doakan ain dapat jawab ye esok...huhuhuuu...tatottt....
k..bubye semua...(^_^)...



Monday, January 9, 2012

Cuba Mencari

Salam semua...buat sape yang terbaca...jawab la salam tu ye...
hari ni nak release tension jap...penat asyik study je...sebenarnye xde point pun nak ckp ape..cuma hari ni perasaan agak terganggu dek beberapa perkara yang berlaku sejak semalam..ntahla...sebenarnya rasa sangat kecewa dan terkilan dengan apa yang berlaku.
apepn aku tak dapat nak salahkan dia sebab memang bukan salah dia pun, tapi bila dia berkelakuan begitu, aku seolah-olah tertanya, ..sedih bercampur kecewa, hanya tu dapat aku ungkapkan sekarang...memang betul kata seseorang padaku..."ain, sayang manusia ni lain, xpernah sama dengan kasih sayang yang mak ayah kita bagi, walau sezalim atau sejahat manapun mereka, mereka tetap sayangkan kita walaupun kita tak tahu, tapi kasih sayang orang lain pada kita hanya ungkapan, kalau dibalas dengan fizikal dan tenaga sekalipun tak mungkin akan dapat sepertimana yang kita nak atau sepertimana yang kita fikirkan tentang dia, walaupun kita percaya dia sayang dan ambik berat sal kita,tapi hakikatnya.."..
Tatkala ni aku menangis lagi, bukan menangis kerana menyesal atau kecewa tak disayangi dan tak dapat apa yang aku nak, tapi aku menangis untuk aku cari kekuatan diri aku..aku rasa bodoh dengan kemahuan aku sendiri..mungkin ini sebagai pengajaran...
tak mudah untuk melembutkan hati orang untuk menerima kita,..Allah maha mengetahui segalanya..sepatutnya pertemuan ini tak berlaku jika ia sekadar menyakitkan dan menyeksa jiwa di pengakhirannya...


*aku masih mencari dan terus mencari......





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...